Η φυσική ομορφιά, η ζεστασιά, η υψηλή αισθητική και η στιβαρότητα του ξύλου, το καθιστούν πρώτη επιλογή στην κατασκευή επίπλων, δαπέδων, κατασκευών διαφόρου τύπου και διακοσμητικών.
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ξύλου. Κάθε ένα έχει τις ιδιότητες του και είναι κατάλληλο για διαφορετικές κατασκευές και χρήσεις.
ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Η καστανιά αναπτύσσεται στην εύκρατη ζώνη και η καλύτερη ποιότητά της βρίσκεται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ελληνικής γης. Η χρήση της ως δομικό στοιχείο για εσωτερική αλλά κυρίως για εξωτερική χρήση, χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου. Δοκάρια καστανιάς λειτουργούν ως μπρέκια ή σενάζια σε αιωνόβιους πύργους στη Μάνη και αλλού. Παραδοσιακά σε όλη την ελληνική επαρχεία και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα οι περιφράξεις των οικοπέδων και των κήπων ακόμα και σήμερα γίνονται με ξύλα καστανιάς.
ΚΑΡΥΔΙΑ
Η ελληνική καρυδιά είναι γνωστή παγκοσμίως για τα ιδιαίτερα νερά της και είναι από τα πολυτιμότερα ξύλα στον κόσμο.Εδώ και αιώνες η παγκόσμια βιομηχανία επίπλων για τα πιο ακριβά της έργα χρησιμοποιεί ξυλόφυλλα (καπλαμάδες) από την ελληνική καρυδιά. Τα ιδιαίτερα, έντονα, περίπλοκα και γοητευτικά νερά με την χαρακτηριστική τους διχρωμία καθιστούν την ελληνική καρυδιά ως ένα από τα πολυτιμότερα ξύλα παγκοσμίως.
ΔΡΥΣ
Ο δρυς, κοινώς η βελανιδιά, είναι συνώνυμη με τη δύναμη, τη σταθερότητα και την αντοχή. Θεωρείται στο φυτικό βασίλειο ο βασιλιάς του ξύλου. O δρυς είναι πολύ δημοφιλές ξύλο και χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια με σταθερή αξία έως και σήμερα. Τα πιο βαριά έπιπλα κατασκευάζονται από δρυς.
ΕΛΙΑ
Η Ελιά είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας , είναι γνωστή από την αρχαία εποχή και αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποια νησιά της Ελλάδας βρέθηκαν απολιθωμένα φύλλα από ελιά ηλικίας 60.000 ετών. Βαρύ και σκληρό ξύλο. Κατάλληλο για μοναδικά αποτελέσματα στην επιπλοποιία. Η επεξεργασία του είναι πολύχρονη καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 6 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθεί το ξύλο από τον επιπλοποιό.
ΟΞΙΑ
Το φυσικό της χρώμα είναι λευκό αλλά κοκκινίζει καθώς φουρνίζεται. Είναι συνήθως ισόβενη με μια λεπτή και ομοιόμορφη υφή. Όταν είναι ξεραμένη η οξιά θεωρείται ανώτερη από τη δρυ σε δύναμη καμπύλωσης, σε σκληρότητα και σε αντίσταση στην κρούση και το σκίσιμο. Είναι το ξύλο με την μεγαλύτερη χρήση στη βιομηχανία επίπλων και για πάτωμα. Σαν καπλαμάς χρησιμοποιείται για κατασκευή κοντραπλακέ και για κατασκευή ντουλαπιών, γραφείων, πάγκων κλπ.
ΛΕΥΚΑ
Η λεύκα ή λεύκη ή αιγείρα είναι φυλλοβόλο δένδρο, με ωοειδή φύλλα και λευκό κορμό που αναπτύσσει μεγάλο ύψος, μέχρι 50 μέτρα. Στους νόμους του Πλάτωνα μνημονεύεται ένα φαρδύ μονοπάτι με δέντρα γύρω γύρω που οδηγούσε από την Κνωσσό μέχρι στο σημείο που φύτρωνε η Λεύκα. Κοντά στο δέντρο αυτό φύτρωνε δάσος από γηραιότατα Κυπαρίσσια, το οποίο έκρυβε τα θεμέλια πανάρχαιου ναού της Ρέας.
ΠΕΥΚΟ
Πεύκα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, το κυριότερο είδος , η μαύρη Πεύκη προέρχεται κυρίως από την Β. Πίνδο ,Πελοπόννησο και Δ. και Α. Μακεδονία. Ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα.Το ξύλο του έχει ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά, είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιείται στις οικοδομές, στη ναυπηγική και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Λιάχα ή Πεύκη η αγρία , με κιτρινοκόκκινο φλοιό, μεγάλο ύψος που φτάνει και τα 50 μέτρα.
ΕΛΑΤΟ
Το έλατο φύεται κυρίως σε ορεινούς όγκους της Ελλάδας και σε υψόμετρο πάνω από τα 800μ. Έχει πολύ ανθεκτικό ξύλο και χρησιμοποιείται ευρέως για κατασκευή επίπλων, σε οικοδομικές και ναυπηγικές κατασκευές. Η ρητίνη του δένδρου έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική. Ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες Πίτυς και ήταν το ιερό δέντρο του θεού Πάνα.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Υπεραιωνόβιοο δέντρο με ιδιαίτερα νερά και έντονες και διαφορετικές αποχρώσεις. Ο πλάτανος απαντά στις όχθες των ποταμών, σε ρεματιές, σε χαράδρες, κοντά σε πηγές και σε βρύσες. Σε πολλά χωριά εξωραΐζει πλατείες, είναι γνωστό για τη βαθιά σκιά που προσφέρει και ακόμα ότι είναι συνδεδεμένος με θρύλους και παραδόσεις. Ο πλάτανος στο πέρασμα του χρόνου καθιερώνει στην πόλη μας την ονομασία της ομώνυμης άλλοτε πλατείας, αλλά σημερινό σταυροδρόμι. Αποτελούσε σημείο αναφοράς και ήταν επίκεντρο όλης της παλιάς πόλης, δεμένος με αυτήν με μιαν άρρηκτη σχέση.
ΦΤΕΛΙΑ
Η Φτελιά (Καραγάτσι ) αναπτύσσεται κυρίως στην χερσονήσου του Αίμου. Ξύλο με ιδιαίτερα και έντονα νερά.Το ξύλο του φτελιά είναι πολύ καλής ποιότητας, γερό, διάρκειας και αντοχής περιζήτητο στην οικοδομική (σκάλες και εξώθυρες), την ναυπηγική και την επιπλοποιία. Παλιότερα ιδιαίτερα διαδεδομένο στην καρροποιϊα. Δυστυχώς πριν πολλές δεκαετίες μια μεταδοτική ασθένεια κατέστρεψε τα μεγαλύτερα δάση της χερσονήσου. Όπως πάντα όμως η φύση αντέδρασε και σήμερα μας χαρίζει ξυλεύσιμα δάση με το υπέροχο αυτό ξύλο.
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Ο Ευκάλυπτος είναι το πιο πολυφυτεμένο δέντρο σκληρής ξυλείας σε όλο τον κόσμο. Ανακαλύφθηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου στην Ωκεανία και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Αναπτύσσεται σε εύκρατες κυρίως ζώνες στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Η ιδιαίτερη σκληρότητά του και το βάρος του το καθιστούν κατάλληλο για εσωτερική και κυρίως εξωτερική χρήση.
ΜΟΥΡΙΑ
Εκτός από τον εξαιρετικό της καρπό (άσπρα-μαύρα μούρα) και την δροσιά που προσφέρει τα καλοκαίρια σε δρόμους, πλατείες και αγροτικές κατοικίες είναι ιδιαίτερα γνωστή η εξαιρετική ποιότητα ξυλείας με τα ιριδίζοντα κιτρινοπράσινα νερά και την ιδιαίτερη σκληρότητά της. Είναι κατάλληλη για εσωτερική και εξωτερική χρήση.
ΣΚΛΗΘΡΟ
Το ξύλο με τις άγνωστες στο ευρύ κοινό ιδιότητες. Παραποτάμιο και παραλίμνιο δέντρο. Οι παραδοσιακές ξύλινες καλύβες των ψαράδων που βρίσκονται μέσα στο νερό στα ποτάμια και της λίμνες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και στα δέλτα των ελληνικών ποταμών παρασκευάζονται από ξυλεία σκλήθρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Βενετίας είναι θεμελιωμένη σε πασσάλους θαμμένους στην άμμο των ελωδών νησιών.
ΦΛΑΜΟΥΡΙ
Το δέντρο Φλαμούρι ή Φιλύρα την άνοιξη αναδύει ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα από τα λουλούδια του, τα οποία γίνονται εξαιρετικό αφέψημα, το γνωστό μας τίλιο.Βαθύσκια δεντροστιχοία από φιλύρα είναι ένα αισθητικό και οσφρητικό θαύμα. Σύμφωνα με τον μύθο η Φιλύρα είναι η θυγατέρα του Ωκεανού, η οποία γέννησε από τον Κρόνο τον Κένταυρο Χείρωνα.Όταν πέθανε οι θεοί την μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο δέντρο. Η ίδια ανέθρεψε τον Ιάσωνα και τον Αχιλλέα. Η ξυλεία του είναι ιδανική για ξυλογλύπτες, οργανοποιούς αλλά και για την επιπλοποιία.
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
Το γνωστό μας κυπαρίσσι ανήκει στην κατηγορία των κωνοφόρων δέντρων. Η ξύλευση του είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και μόνο με παρουσία των τοπικών δασικών αρχών. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο στον χρονικό συντονισμό για την ξύλευση και την επεξεργασία του. Η διαχρονικότητά του εξαρτάται από την κατάλληλη ημερομηνία κοπής και την άμεση μεταφορά του στο πριστήριο. Ωστόσο αναδύει το εκλεπτυσμένο του άρωμα για αιώνες μετά την επεξεργασία του.
ΔΕΣΠΟΤΑΚΙ
Ο Φράξος ή δεσποτάκι ή μέλιο εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τον δρυς και την καστανιά αφού έχουν τις ίδιες ιδιότητες, όμως η λευκή του σάρκα δίνει την δυνατότητα περισσότερων επιλογών χρώματος στην επιπλοποιία . Από μελιό όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος κατασκευάζονται τα δόρατα των αρχαίων. Κομμάτια φλούδας του δέντρου μουσκεύονται στο νερό οι χωρικοί καθώς είναι κοινό φάρμακο για τα κοτέτσια.
Κατέλας Ξυλοκατασκευές – Έπιπλα Λεπτοκαρυά Πιερία
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Εξυπηρετούμε Πιερία, Κεντρική Μακεδονία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Εργαστηριο
Βασ. Γεωργίου 65, Λεπτοκαρυά Πιερίας
+30 23520 33043
Αφήστε μια απάντηση